Tänään käytiin pääkaupunkiseudulla ja koiratkin pääsivät mukaan. Olin ilmoittaunt molemmat SRY Uusimaan järjestämään testiin, jossa maalimies Jari Laakso testasi koirien viettejä lähinnä siis pk-laji suojelun näkökulmasta. Oli ihan kiva nähdä ja saada mielipide koirien vieteistä. Maalimies tosin sanoi, että lähes kaikille koirille (ehkä tarkoitti lähinnä palveluskoiria) saa koulutettua tuloksen suojelussa. Se, kauanko koulutus kestää ja millaisilla pisteillä tulos saadaan, riippuu sitten koiran "ominaisuuksista". Hän myös korosti, että kyseessä on hänen näkemys koiran toiminnasta tässä ja nyt.

Musti ja Mikko käyttäytyivät pitkälti kuten odotinkin eli eivät ihan valmiita suojelukokeisiin. Musti tietenkin olisi helpompi kouluttaa näistä kahdesta ko. lajiin. Vähän ehkä koirien toimintaa häiritsi reilun parin tunnin automatkailu ja odotus. Kun pääsivät litimärälle nurmikentälle, pyörivät ympäriinsä nuuhkien uusia hajuja. Ihmettelivät, että pitäisikö tuon ventovieraan "sällin" kanssa täällä muka jotain leikkiä, kun se kovin heiluttelee rättejä ja patukoita. Koiran testaus kestää kovin lyhyen hetken, kun varsinkaan nuori koira ei kauaa jaksa ja koiran pitää aina poistua kentältä "voittajana".

Tässä maalimies Jari Laakson tämän päivän näkemykset Mustin ja Mikon toiminnasta. Korostan vielä, että vietit on arvioitu nimeomaan ajatellen koiran sopivuutta suojeluun harrastus-/kilpailulajina:

Mikon saalistus oli kohtalaista/hyvää, koska saalistusvietti käväisee välillä korkealla, mutta taas äkkiä tipahtaa. Aggressio Mikolla on olemassa, mutta on haukkunsa kanssa epävärma, mitä oikein pitäisi tehdä eli osoittaisiko aggressiota uhkaajalle vai kenties pötkisikö pakoon. Aggressiota voisi vahvistaa siten, että ohjaaja tukee koiraa lähellä ihan vieressä, kun aggressio on suunnattu uhkaan. Puruote on Mikolla vajaa ja rauhaton. Sen tiedän ihan meidän omista leikeistä. Senkin pystyisi kai korjaamaan, kun ensin vahvistaa/työstää aggressiota. Taistelutahtokin Mikolta selvästi löytyy, mutta sekin vielä vähän epävarmana. Jossain välissä maalimies sanoi, että minun ja koiran suhde häiritsee koiran toimintaa....

Otoksia Mikosta:

"Tänne se tyyny!"

Ei aina niin aktiivista taistelua: "Jos tuo maalimies luovuttaisi kun tässä jäkitän?"

Täältä löytyy muutama kuva Mikosta lisää (se valkoinen koira siellä):

mian.kuvat.fi/kuvat/Koiratapahtumat/Suojelukoiratesti%2024.9.11%20Vantaa/

Mustilla on hyvä/erittäin hyvä saalisvietti eli pyrkii kohteen perään melko voimakkaasti. Se on huomattu, sillä metsä vain rytisee, jos Musti tapaa pihalta rusakon. Musti osoittaa myös aggressiokäyttäytymistä, mutta sekin hiukan vääränlaisena. Mustin aggressio on reaktiivista eli ei oikein tiedä, mitä tehdä ja pakeneminenkin on vaihtoehto. Aggression pitäisi olla aktiivinen eli suunnattuna uhkaan. Tämä on ilmeisesti ihan koulutettavissa mm. antamalla koiran voittaa ja korostamalla alkuun sitä (jos oikein ymmärsin). Puruote on Mustilla luonnostaan täysi rauhallinen ote ja puree kovaa. Musti tosin antoi hiukan periksi, kun sitä alettiin haastamaan eli vaatii koulutusta. Taistelutahtokin on hyvä, joskin pientä epävarmuutta alkuun.

Leikki alkaa...

Ei olla kakkimassa....

Jo alkaa kiinnostaa silmien kiillosta päätellen.

Musti pääsi kokeilemaan "hihaa".

"Ai vieläkö pitäisi jaksaa?"

"Selvä. Kuka ehtii ensin?"

Kunnon ote ja kova puru.

Voittajana kotiin! Ja saalis mukaan.

Ihan mielenkiintoista oli. Ei näistä koirista varmaankaan suojelun "helmiä" tule, mutteivät sentään ole ihan "toivottomia tapauksiakaan". Taitaa olla niin, että se ohjaaja on täällä se toivoton tapaus, joka haittaa koirien koulutusta ja kehittymistä. Parin viikon päästä onkin sitten Mustin luonnetesti, joten mielenkiintoista nähdä, mitä siellä sanotaan...